Magyar törvénytár

Predný obal
Franklin-Társulat, 1896

Vyhľadávanie v obsahu knihy

Zvolené strany

Iné vydania - Zobraziť všetky

Časté výrazy a frázy

Populárne pasáže

Strana 281 - ... el. A végrehajtás elrendelésével egyidejüleg, ha az örökösök ismeretlenek, ezek részére, — ha pedig nines szabályszerüen igazolva, hogy a végrehajtási kérvényben megnevezett örökösöket a kizárólagos örökösödesi jog illeti, a netalán még létezo örökösök részére es koltségére ügygondnok rendelendô.
Strana 318 - A telekkönyvi hatóságnak a zálogjog bekeblezése, az eló'jegyzés igazolása, es a végrehajtási jog feljegyzése tárgyában hozott végzését megváltoztató másodbirósági határozat eilen azonban 8 nap alatt beadandó további felfolyamodásnak van helye. Ezen felfolyamodásoknak halasztó hatályára nézve, a 37. §. intézkedései irányadók.(4) 141.
Strana 287 - Az előterjesztés a sérelmes eljárástól és intézkedéstől, vagy a sérelmes végzés kézbesitésétől, 8 nap alatt a birósághoz vagy a kiküldötthöz adandó be, ki az iratokat, jelentés kiséretében, a birósághoz 24 óra alatt beadni köteles.
Strana 318 - ... 140. §. A végrehajtás elrendelése tárgyában az erre illetékes biróság által, valamint a végrehajtási zálogjog bejegyzése vagy a végrehajtási jog feljegyzése tárgyában, a telekkönyvi hatóság által hozott végzés eilen, a kézbesitéstol számitott 8 nap alatt mindkét fél felfolyamodást adhat be.
Strana 287 - A végrehajtást elrendelo végzés eilen beadott felfolyamodásnak a lefoglalt ingóságok árverésére is halasztó hatálya van. Ha a másodbiróság helybenhagyó vagy megváltoztató határozat által árverést, a lefoglalt kovetelésnek a végrehajtatóra átruházását, készpénz utalványozását, vagy a marasztalás tárgyának a végrehajtató részére való átadását rendeli meg : az ezen másodbirósági halározat foganatba vétele tárgyában hozott elsó'birósági végzés...
Strana 304 - Cogíalas folytán, vagy ngy.inazon tárgynak többszöri lefoglalása folytán beadott több igénykereset egyiittesen tárgyaltatik es döntetik el. Azok, a kik a tárgyalás határnapjáig, az igényelt tárgyakra felülfoglalást vezettek, vagy azt ujabban lefoglalták, a tárgyalásra végzés által szintén beidéztetnek ; de az igénytárgyalásra beidézés nélkül is megjelenhetnek es védelmüket eló'terjeszthetik.
Strana 281 - A perben megbizott ügyvéd mindaddig, mig a jogositott elhalálozása tudomására nem jut, a jogositott nevében, ha pedig az elhalálozás tudomására jut, mindaddig, mig az örökösök a fentebbiek szerint fel nem lépnek, az ismeretlen örökösök nevében a szükséges végrehajtási lépéseket megteheti, köteles azonban a behajtott pénzt vagy értéket, ha időközben az örökösödési kérdés el nem döntetett, a hagyatéki biróságnak átszolgáltatni.
Strana 288 - ... emelkedett birói határozat által azon határozat, melynek alapján a végrehajtás elrendeltetett es foganatosittatott, hatályon kivül helyeztetik, egészben vagy részben megváltoztattatik, avagy megsemmisittetik ; c) ha a végrehajtás megszüntetése, korlátozása vagy felfüggesztése iránt inditott, de halasztó hatálylyal nem biró kereset folytán hozott s jogerôre emelkedelt itélettel, a végrehajtás megszüntetése, korlátozása vagy felfüggesztése kimondatott.
Strana 296 - Munkabéreknek, ha nap- vagy hétszám szerint fizettetnek, csak azon része vehető végrehajtás alá, mely a napontai l Irt 50 krajczárt meghaladja. Gazdasági cselédek bérei és élelmi czikkei, akár előlegeztettek a gazda által, akár még kiadva nincsenek, szolgálatban létük alatt le nem foglalhatók.
Strana 169 - Ha a fentartandónak nyilvánitott műemlék az államnak, valamely törvényhatóságnak, községnek, avagy törvényesen bevett vallásfelekezet egyházának a tulajdonát képezi, s az utóbbi esetben, ha az egyuttal mint templom vagy kápolna isteni tiszteletre használtatik, a mennyiben ezen tulajdonosok a 4. §-ban foglalt kötelezettségöket nem teljesitenék : a vallás- és közoktatásügyi minister a mű.

Bibliografické informácie